Vitamíny, minerály a iné doplnky pre zdravé starnutie

Význam doplnkov pre zdravé starnutie

Výhody doplnkov pre zdravé starnutie a udržianie vysokej kvality života

Prečo premýšľať nad užívaním doplnkov pre zdravé starnutie?

Prečo premýšľať nad užívaním doplnkov pre zdravé starnutie?

Medzi doplnky pre zdravé starnutie patria rôzne vitamíny, minerály alebo omega-3 mastné kyseliny, ktoré vo väčšine prípadov život nepredlžujú, avšak stále sú veľmi dôležité.

Vzhľadom na nedostatky týchto látok v potrave môžu skrátiť život a zároveň podstatne znižiť kvalitu života. Napríklad nedostatok jódu, železa alebo vápnika, môže vyústiť do problémov s únavou, spánkom či mozgovou hmlou. Nedostatok zinku, môže negatívne ovplyvniť imunitný systém, kožu a gastrointestinálny systém. Nedostatky v omega-3 mastných kyselín môžu poškodiť riadne fungovanie mozgu a zvýšiť riziko srdcovej choroby a makulárnej degenerácie. Bohužiaľ, mnoho ľudí má nedostatok mnohých živín. Možno najväčšia mylná predstava je, že nepotrebujete doplnky keď jete „zdravo“. Aj keď budeme jesť zdravo, je veľmi ťažké konzumovať dostatočné množstvo dôležitých živín, aby sme dosiahli optimálnu kvalitu a dĺžku života.

Vezmite si napríklad horčík. Aj keď budeme jesť zdravú stravu, je veľmi ťažké získať dostatočné množstvo magnézia, ktoré by v ideálnom prípade bolo 400–500 mg denne. Naozaj by sme museli jesť veľmi veľa zeleniny, orechov a strukovín, aby sa dosiahli vysoké množstvo horčíka. To isté platí pre draslík, ktorého ideálne potrebujeme niekoľko gramov za deň.

Navyše oficiálne odporúčané denné dávky príjmu vitamínov a minerálov sú často len holé minimum, ktoré potrebujeme, aby sme sa nestali chorými. Nehovoria aké sú najlepšie hodnoty pre dlhý a zdravý život. Väčšina z týchto oficiálnych odporúčaní je založená na starých štúdiách, v ktorých boli dobrovoľníci zbavení konkrétnych vitamínov alebo minerálov. Vedci potom chvíľu čakali, kým ľudia ochorejú a potom určili minimálnu dávku, ktorou zabránite danému ochoreniu. Takže tieto odporúčané denné príjmy sú to, čo potrebujeme na dennej báze, aby sme po niekoľkých mesiacoch neboli chorí. Nehovoria nám ideálne sumy, ktoré potrebujeme na to aby sme ostali zdravý po celé desaťročia.

Napríklad v štúdiách zameraných na optimálnu ochranu DNA je dokázaný príjem vitamínu B12 aspoň 20 mcg. , čo je ako 8-krát viac ako odporúčanie. Je zaujímavé vidieť, že mnohé potraviny bohaté na vitamín B12 (mušle, krab a ryby ako makrely a losos), sú potraviny nachádzajúce sa vo vode. Vedci špekulujú, že sa ľudia vyvíjali desiatky tisíc rokov žijúcich v blízkosti pobreží, riek a jazier a konzumovali vysoké množstvo morských potravín a teda vitamínu B12. Navyše čím je človek starší tým menej vitamínov a minerálov dokáže dostať z potravy, a taktiež mnoho ochorení spojených so starobou množstvá vitamínov a minerálov v tele iba znižujú.

Vhodné je tiež biochemické vyšetrenie krvi a zistení individuálnych nedostatkov.

Ktoré vitamíny, minerály a mikroživiny patria medzi najdôležitejšie?

1. B - komplex

1. B - komplex

B vitamíny patria medzi vitamíny rozpustné vo vode a hrajú veľmi dôležitú úlohu v metabolizme, zdraví mozgu, nervov a imunitného systému či v manažmente stresu. V skutočnosti sú B vitamíny zapojené do väčšiny dôležitých bunkových procesov, ako je zabezpečenie tvorby energie Krebsovým cyklom, zabezpečenie tvorby či opravu DNA a RNA či udržiavanie funkčného epigenómu. 1 

2. Vitamín K2

2. Vitamín K2

Vitamín K2 je veľmi dôležitá živina na podporu zdravia kostí a kardiovaskulárneho zdravia, čo sa potvrdilo v rôznych štúdiách u zdravých ľudí aj pacientov. Nedávno vyšlo najavo, že hladiny vitamínu K2 v tele ovlyvňujú aj ďalšie oblasti zdravia ako sú zdravie mozgu, kĺbov a zraku. Vitamín K2 je tiež odporúčaný ako doplnok stravy pri cukrovke vrátane periférnej neuropatie, rôznych formách rakoviny či Alzheimerovej chorobe. 2, 3 

3. Omega -3 mastné kyseliny

3. Omega -3 mastné kyseliny

V súčasnosti máme vo svete pandémiu deficitu omega-3 mastných kyselín, ktorá môže zvýšiť globálne riziko chronických ochorení. Pri typickom západnom štýle stravovania je veľmi ťažké dosiahnuť potrebné hladiny v tele.4
V systematickom zhromaždení údajov takmer 150000 ľudí Omega –3 mastné kyseliny znížili úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia, a tiež všeobecne zlepšili kardiovaskulárne funkcie. 5 Omega –3 mastné kyseliny sú obzvlášť vhodné pre pacientov so začínajúcimi problémami s pamäťou, s rodinnou anamnézou demencie či s ochorením koronárnych artérií. 6 V metaanalýze s 21 štúdiami dokázal vyšší príjem omega-3 mastných kyselín v strave znižiť šancu na makulárnu degeneráciu oka až o 14%, a tiež výrazne znížiť progresiu ochorenia. 7 

4. Vápnik

4. Vápnik

Príjem vápnika je zvyčajne spojený s príjmom mliečnych výrobkov, ako je mlieko, jogurt a syry. Medzi ďalšie dobré zdroje vápnika patria napríklad losos, sardinky či tofu. Primeraný príjem vápnika preukázal mnohé zdravotné benefity, ako je zníženie hypertenzných porúch v tehotenstve, zníženie krvného tlaku najmä u mladých ľudí, prevencia osteoporózy a kolorektálnych adenómov, nižšie hodnoty cholesterolu a zníženie krvného tlaku u potomkov matiek užívajúcich dostatok vápnika počas tehotenstva. 8 

5. Zinok

5. Zinok

Je všeobecne uznávané, že zinok je pre človeka kľúčový. Zinok si počas pandémie COVID-19 získal väčšiu pozornosť vďaka jeho využitiu na liečbu a prevenciu infekcií dýchacích ciest. Príjem vyšších dávok zinku znižuje riziko celkových a špecifických rakovín tráviaceho traktu, depresie a diabetu 2. typu u dospelých. Doplnková konzumácia zinku u dospelých bola spojená so zvýšením antioxidačnej kapacity a kvality spermií, a tiež nižšej koncentrácie zápalových markerov. Zinok hrá nenahraditeľnú úlohu vo viacerých metabolických procesoch od syntézy bielkovín cez výstavbu imunitného systému až po génovú expresiu. Zinok funguje ako štrukturálna a regulačná zložka viac ako 300 enzýmov. Niektoré štúdie však tiež poukázali na to, že veľmi vysoký príjem zinku môže byť pri predávkovaní nebezpečný, preto je dobré si jeho hladiny v krvi pravidelne monitorovať. 9 

6. Magnézium

6. Magnézium

Nové dôkazy potvrdzujú, že takmer dve tretiny populácie v západnom svete nedosahujú odporúčanú dennú dávku horčíka. Horčík je základným prvkom potrebným ako kofaktor pre viac ako 300 enzymatických reakcií, a preto je nevyhnutný pre biochemické fungovanie mnohých metabolických dráh. Nedostatočný stav horčíka môže zhoršiť biochemické procesy závislé od dostatku tohto prvku. Užívanie horčíka je vhodné hlavne pri prevencii a liečbe migrénovej bolesti hlavy, metabolického syndrómu, cukrovky, hyperlipidémie, astmy, predmenštruačného syndrómu a rôznych srdcových arytmií. Horčík možno užívať tiež na prevenciu tvorby obličkových kameňov a prevenciu šedého zákalu, ako doplnok alebo liečbu depresie. 10 Suplementácia horčíka v potrave dokázala tiež predĺžiť život u myší so syndrómom predčasného starnutia. 11 Udržiavanie optimálnej rovnováhy horčíka v tele počas celého života môže pomôcť pri prevencii oxidačného stresu a chronických stavov spojených so starnutím. 12 

Čítajte ďalej: Čo všetko viete zistiť o svojom tele?

Uvedené výživové doplnky nie sú náhradou lekárskych odporúčaní.

© 2024 – Zakľadateľ TELOMERO a farmaceut PharmDr. Adam Letenay